(743 S. K. m. 454)
M. ve M.D. ile P.D. ve arkadaşları arasındaki tenkis davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm davalı P. tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1- Yapılan soruşturmaya, toplanan delillere, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, trampa yolu ile davalı P. ye temlik olunan 119 ve 120 sıra numaralarında kayıtlı taşınmazların dışında kalanların davalıya mülkiyetlerinin geçirilmesi konusundaki işlemlerin biçimi ve tanık sözleri karşısında miras bırakanın saklı payı giderme amacı ile hareket ettiği anlaşıldığından bu konuya değinen temyiz itirazları yerinde olmadığı gibi, olayların akışına göre miras bırakan, davalı P.ye para bağışında bulunmamış, taşınmaz satın almış, ama bunu muvazaalı şekilde gerçekleştirmiştir. Onun için taşınmazların ölüm gününde değerlerinin terekenin aktifine eklenmesi gerekir. O halde bu yönlere değinen temyiz itirazları da yersizdir.
2- Davalı P. ye trampa yolu ile verilen 119 ve 120 sıra numarasında kayıtlı bulunan taşınmazlar ile bunların karşılığı olmak üzere davalı P.nin tarafların ortak miras bırakanına verdiği taşınmazların değiştirme günündeki gerçek değerlerinin tespit edilip karşılaştırılması, arada aşırı fark yani açık bir nispetsizlik bulunduğu takdirde bu yönün saklı payı giderme kastı bakımından objektif delil sayılması gerekir. Yazılı şekilde bir işlem yapılmamış olması Usul ve Kanun'a aykırıdır.
Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre öteki yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy