(743 S. K. m. 512)
Hacı D. ve Nedime K. ile Hayriye ve Bahattin D. arasındaki tenkis davasının tevhiden yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm taraflarca temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre tarafların diğer temyiz itirazları yersizdir.
2- Temlikler değişik zamanlarda yapıldığı takdirde ölüme en yakın olandan başlanıp geriye doğru gidilerek tenkis edilir (M.K. 512.) Mahkeme bu hükmü uygulamış fakat maddi hataya düşmüştür. Şöyle ki: Hastahane bayırı mevkiindeki taşınmazlar, saklı payı giderme amacı ile 20.2.1964 gününde ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile Bahattin D.'ye temlik edilmiştir. Bundan sonraki tarihte yapılmış temlik yoktur. Öyle ise tenkise bu temlikten başlanarak geriye doğru gidilmesi gerekirken 1959 yılında Süleyman Naci D.'ye yapılan kazandırıcı işlemin en son tarihli olarak kabul edilmesi Usul ve Kanun'a aykırıdır.
3- 1971/324 esas numaralı dosya ile Mustafa Nihat D.'nin açtığı tenkis davasında yapılan ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile Bahattin D.'ye yapılan temlikler dava konusu yapılmadığı halde, bunların dahi değerlerinin bu davadaki tereke hesaplarına esas alınması bozmayı gerektirir.
4- Karar başlığında davacı olarak Nihat'ın isminin yazılmamış olması usulün 388. maddesine aykırıdır.
Bu sebeplerle hükmün bozulmasına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy