(743 S. K. m. 134)
Mehmet ile Aysel arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda tarafların boşanmalarına dair verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacının evliliklerinin ilk ayında (balayı döneminde) genç erkek arkadaşlarını ders çalışmak için sık sık evine çağırdığı ve kadının bu yüzden kocasına sersem, salak dediği ve bu arada ev işlerini savsadığı anlaşılmıştır.
Davacı dava dilekçesinde, istemeyerek ve karşı tarafın ailesinin baskısı ile evlendiğini beyan etmiştir. Bu açıklaması ile davacı, karısından kurtulmak çabasında olduğunu göstermekte ve sırf eşini rahatsız etmek amacı ile erkek arkadaşlarını eve getirdiği sonucu çıkmaktadır. Nitekim davalı tanığı Cahit O. verdiği ifadesinde, kocanın zengin olduğunu, karısını hor gördüğünü, onu boşanmaya zorladığını ve hatta karısına (... Şayet benden boşanmazsan eve erkek getiririm...) şeklinde tehditte bulunduğunu açıklamıştır. Öte yandan kocanın, arkadaşlarını çalışmak için değil, eşini tedirgin etmek için eve getirdiği ve bu yüzden kadının intihara teşebbüs ettiği izlenimi uyanmaktadır.
Toplanan deliller karşısında aile birliğinin temelli sarsıntıya uğradığı kabul olunamaz. Öyle ise davanın reddi gerekirken boşanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy