(1086 S. K. m . 63, 295, 445) (818 S. K. m. 388)
Dava Ve Karar: Vesile ile Mustafa arasındaki boşanma davasının yapılan mahkemesi sonunda verilen hükmün davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Noter tarafından düzenlenen vekaletnameler sahteliği ispat edilinceye kadar geçerlidir. ( HUMK.295 ). Temyize konu davada vekaletin sahte olduğu iddia ve ispat edilmemiştir.
Hangi hallerde vekile özel yetki verileceği Borçlar Kanununun 388/2. maddesi ile usulün 63. maddelerinde belirtilmiştir.
Boşanma davası açılması özel vekalet verilmesini gerekli kılan dava türlerinden değildir. Onun için genel vekaletname ile de boşanma davası açılabilir. Buna rağmen vekaletnamede özel yetki verilmediğinden söz edilerek, davacının yargılamanın iadesi isteğinin ( HUMK.445/8 ) kabulü ile boşanma kararının iptal edilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple ( BOZULMASINA ), oybirğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy