(743 S. K. m. 152)
Gamze Gül T. ile Sedat Ramazan T. arasındaki boşanma davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki davacı tarafından istenilmekle, dosyadaki bütün kâğıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Terk sebebine dayanan boşanma davasının açılması, sadece erkeklere tanınmış bir hak değildir. Şartlarını yerine getirerek kadınlar da bu yolda dava açabilirler. Şöyle ki:
Eğer koca birlikte oturulan evi bırakıp gitmiş ise, kadın, mahkemeye başvurup eve dönmesi için eşine ihtarda bulunulmasını isteyebilir. Şayet kocanın evi mevcut değilse, bu takdirde, haline uygun şekilde döşenmiş bağımsız bir ev hazırlamasının kendisine ihtar olunmasını talep edebilir. Çünkü: Evin seçimi kocaya aittir (MK.152). Olayda, davacı kadın, kocasının uygun bir ev hazırlayıp kendisini bu eve davet etmesini istemiştir. Buna rağmen, davacı kadının ev hazırlayarak kocasını bu eve davet etmemiş bulunması sebebi ile davanın reddine karar verilmesi Usul ve Kanun'a aykırıdır.
Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy