(743 S. K. m. 454)
Dava ve Karar: Saniye ile Mehmet ve ark. arasındaki tenkis davasının yapılan muhakemesi sonunda davanın reddine dair verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
İstek, tenkise ilişkin olduğu için, her şeyden önce temlikin saklı payı zedelemek amacı ile yapılıp yapılmadığının tesbiti zorunludur. O halde evvela objektif deliller ile bu hususun saptanması objektif deliller yeterli bulunmadığı halde subjektif delillere başvurulması gerekir.
Bu aşamanın olumlu sonuçlanması halinde tenkis hesapları yapılabilmek için aşağıda sıralanan hususlar yerine getirilmelidir.
Tasarruf nisabı ve saklı payın belirlenmesi için, miras bırakanın tüm mal varlığı ile alacaklarının ve temlike konu şeylerin ölüm günündeki niteliklerine göre değerleri toplanmalıdır (M.K. 454).
Belirlenen sayıdan, ölenin borçları, cenaze giderleri, ölenle birlikte oturanların bir aylık iaşe tutarları, şayet var ise tereke defteri tutulması ve mühürlenmesi ile ilgili masraflar indirilir ve terekenin mevcudu bulunmalıdır.
Mirasçılar arasında eş varsa eşin 1/4 tutarındaki saklı payı geri kalan tereke mevcudundan indirilerek Medeni Kanun'un 452. maddesi uyarınca mirasçıların saklı payı ve tasarruf nisabı bulunmalıdır.
Bundan sonraki işlemlerde Medeni Kanun'un tenkis ile ilgili hükümleri yanında özellikle 503, 507 ve 513. maddeleri gözönünde tutulmalıdır.
Dosya kapsamından açıklanan yönler hiç gözönünde tutulmadığı anlaşılmıştır.
O halde verilen karar tamamen Usul ve Kanun'a aykırı olduğundan bozulması gerekmektedir.
Sonuç: Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy