(1086 S. K. m. 443)
Dava: Taraflar arasındaki kayyım tayini davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır. Dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu bir ay içinde toplantıya çağırılmazsa, denetleme kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli Sulh Hakimi Duruşma yaparak dernek üyeleri arasında üç kişilik bir heyyeti genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir (1098 S. Kanun 20-28). Görüldüğü gibi dernek genel kurulunu toplantıya çağırma yetkisi münhasıran dernek yönetim veya denetleme kurulu ile hakimin tayin ettiği üç kişilik kurula tanınmıştır. Böyle bir kurulun davetine dayanmayan oluşumu genel kurul olarak nitelemek mümkün değildir. Aksi halde iyi niyet kuralları ile bağdaşmayan oluşumlara yol açalır. Davacının daha önce açtığı ve Ankara 6. asliye Hukuk mahkemesinde görülen 1990/252 esas sayılı dava sonunda 27.3.1988 günü yapılan genel kurul toplantısı tüm hukuki sonuçlarıyla 12.7.1990 günü iptal edilmiş, karar 11.12.1990 günü kesinleşmiştir. 2.12.1989 günü yapılan kongreye karşı açılan ve Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen 1989/939 esas sayılı dava sonunda genel kurul toplantısı ve alınan kararlar 29.3.1990 gününde iptal edilmiş karar 11.12.1990 günü Dairemizce onanmıştır. Söz konusu mahkeme kararları inşai niteliktedir. Kanunda gösterilen istisnalar dışında (HUMK. 443) oluştuğu günden itibaren sonuç doğurur. 29.3.1990 gününde itibaren söz konusu derneğin organsız kaldığı Medeni Kanunun 377/4 maddesinin şartlarının oluştuğu gözetilerek isteğin kabulü gerekirken yetkisiz kurulun yaptığı işlemlere geçerlilik tanınarak isteğin reddi doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Davacının temyiz isteğinin bu sebeplerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA 20.6.1991 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI: Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre hükmün onanması gerekir.
Full & Egal Universal Law Academy