(1086 S. K. m. 8)
Dava: S...Ö... ve ark. ile E... Ö.. ve ark. arasındaki iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm Z... ve E... Öner tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Mahkemelerin görevi kamu düzeni ile ilgilidir. Yargılamanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden dikkate alınması zorunludur. (HUMK. m.7). Sulh Hukuk Mahkemesinin görevi Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 8. maddesinde ve özel yasalarda gösterilmiştir. Burada Medeni Kanunun 584/a maddesinde ifadesini bulan iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davasından söz edilmemiştir. O halde mahkemece yapılacak iş, davacıya, davanın kıymetini açıklattırmak, Hukuk Usulü Muhakemeleri yasasının 8/1 maddesi çerçevesinde inceleme yapmak ve dava tarihindeki değerin ikimilyon liranın üzerinde olduğunun tespiti halinde dilekçeyi görev yönünden reddetmek, ikimilyon liranın altında olması halinde ise işin esasını inceleyip bir karar vermekten ibarettir. Bu yön dikkate alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine görede diğer yönlerin incelemesine yer olmadığına 26.10.1992 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy