(818 S. K. m. 83) (743 S. K. m. 152)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1- Nafakanın, Yasal dayanağı açıklanmadan Türk parası dışında yabancı para üzerinden takdiri Borçlar Kanununun 83. maddesine aykırı ise de bu konuda temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamış, yanılgıya değinilmekle yetinmiştir.
2- Davalının bir başka kadınla ilişki kurmak suretiyle, davacının aile bütünlüğüne saldırıda bulunduğu, onun kişilik haklarını zedelediği, boşanmada davalının kusurunun bulunmadığı anlaşılmıştır. Tamamen kusurlu olan davacının davranışı davalı eşin kişisel haklarını ağır şekilde zedelemiştir. Davalı boşanmakla, kocasının, sağladığı olanaklardan (MK. m. 152) yoksun kalmıştır. Taktir edilen maddi ve manevi ödence tarafların sosyal durumu mali imkanları zedelenen kişisel hakların ağırlığı ve yoksun kalınan, desteğin niteliği ile uyumlu bulunmamaktadır. Uğranılan kaybı karşılamamaktadır. Bu itibarla Medeni Kanunun 4.maddesinde öngörülen hakkaniyet ilkesi de gözetilerek daha uygun miktarda maddi, manevi ödenceye hüküm edilmesi gerektiğinin düşünülmemiş olması doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Temyize konu hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. 06.07.1995
Full & Egal Universal Law Academy