(743 S. K. m. 449, 551, 552)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Medeni Kanunun 551.maddesi, ölüme bağlı bir tasarrufta bulunmaksızın vefat eden bir kimsenin mirasçılarından birinin mirası reddetmesi halinde bunun hissesinin murisin vefatında hayatta değilmiş gibi diğer mirasçılara intikal edeceğini öngörmüştür. Mirasın reddinin hüküm ifade edebilmesi için reddedenin fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Red iradesi şekle bağlanmamıştır. Ancak kayıtsız ve şartsız yapılması zorunludur. (MK. m. 449) Reddedenin füru varsa miras payı ona intikal edecek, yoksa diğer kanuni mirasçıların miras payları artacaktır.
a) Davacı Abdullah 02.02.1965 doğumlu olup murisin ölüm tarihi 28.02.1982'de reşit bulunmamaktadır. Kanuni temsilcisi tarafından usulüne uygun bir red işlemi yapılmadığından mücerret annesinin mirası reddetmiş olması A. bakımından değer ifade etmez. Bu bakımdan hakkında Medeni Kanunun 552.maddesinin uygulanmaması ve mirasçı kabul edilmesinde isabetsizlik yoktur.
b) Mirasın reddi hükmü, miras bırakanın ölümü anına kadar geriye yürür. Diğer bir anlatımla red ölüm gününden itibaren hüküm ifade eder. Murisin torunu U. dedesinin ölümünden on üç sene sonra doğmuştur. Bu durumda onun Medeni Kanunun 551.maddesinden yararlanması düşünülemez.
O halde mahkemece, mirası reddeden S., S. ve N.'ın paylarının davacı A. ile T.'e ait olacağı düşünülmeden, N.'ın çocuğu U.'a da yazılı şekilde pay verilmesi doğru görülmemiştir.
Temyiz edilen hükmün ikinci maddenin (b) bendinde gösterilen sebeple BOZULMASINA, kararın bozma kapsamı dışında kalan yönlere ilişkin temyiz itirazlarının ise REDDİNE, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. 31.01.1997 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy