(743 S. K. m. 171, 221, 222)
Taraflar arasındaki tescil davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava ve taraf ehliyeti kamu düzeniyle ilgili olup yargılamanın her safhasında kendiliğinden nazara alınır. Bu dava Medeni Kanunun 171, 221 ve 222. maddelerine uygun mal ortaklığı sözleşmesi nedeniyle tapu iptali ve tescile ilişkin olup, dava Saliha'nın mirasçılarının miras haklarını etkilemektedir. Mahkemece yapılacak iş, Saliha'nın mirasçılarını davaya dahil etmek varsa onlarında gösterecekleri delilleri toplamak, sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yön gözetilmeden yanlış hasımla davaya devam edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
Temyiz olunan hükmün gösterilen nedenlerle BOZULMASINA bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy