(743 S. K. m. 459/2)
Dava: Taraflar arasındaki davanın bozmaya uyularak yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, bozmaya uygun işlem ve araştırma yapılmış olmasına, delillerin takdirinde bir yanlışlık bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında temyiz itirazları yersizdir.
2- Murisin tüm mal varlığını davalıya vermiş olması karşısında, yapılan tasarrufun, mirasçının mirastan ıskat edildiğini göstermez. Bir ölüme bağlı tasarrufun ıskat olarak kabulü için muayyen mirasçının ıskat edildiğini gösteren irade açıklamalarını taşıması gereklidir. Kaldı ki murisin ölüme bağlı tasarrufu ıskat olarak kabul edilse dahi sebebi gösterilmeyen veya ispat edilmeyen ıskatın Medeni Kanunun 459/2.maddesi gereğince tasarruf nisabı miktarının infazı gerekir. Davanın tenkise ilişkin bölümü incelenerek karar verilmesi gerekirken bu yön gözetilmeden hüküm tesisi doğru değildir.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2.bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, davacının diğer temyiz itirazlarının yukarıda 1.bentte gösterilen gerekçe ile REDDİNE, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. 20.02.1997 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy