(1086 S. K. m. 438) (743 S. K. m. 129) (765 S. K. m. 440)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle Ceza davasına ve orada tazminat verilmesine yol açan Mayıs 1995'teki suç tarihinden sonrada davalının zina eylemleri devam etmiş bulunmasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Boşanma davası içinde istenen ve boşanmanın fer'i niteliğinde olan maddi tazminat boşanma hükmünün kesinleşmesi tarihinden itibaren hukuki sonuç doğurur. Faize de hükmün kesinleşmesi tarihinden itibaren hükmolunur. Bu nedenle maddi tazminata dava tarihinden itibaren faiz hükmolunması yasaya aykırı ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama icrasını gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanması gerekmiştir (HUMK. md.438).
Sonuç: Hüküm fıkrasının 3.bendinden dava tarihinden itibaren sözlerinin çıkarılmasına, yerine boşanma hükmünün kesinleşmesi tarihinden itibaren sözlerinin eklenmesine, hükmün düzeltilen bu şekliyle ONANMASINA, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. 26.11.1998 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy