(743 S. K. m. 137)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalının duruşmaları izleyip, gösterdiği tanıkların dinlenmesi için gerekli giderleri karşılamadığının anlaşılmasına göre, aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Yapılan zabıta araştırılmasında kocanın asker olduğu bildirilmiştir. 12.12.1996 gün ve 96/5-11 sayılı İçtihadı Birleştirme kararı, askerlik süresince kocanın tedbir nafakası ile sorumlu olmayacağını öngörmüştür. Mahkemece yapılacak iş, davalının (kocanın) askere gidiş ve terhis tarihini tespit etmek, bu süre hariç gerekli tedbir nafakası takdir etmekten ibarettir. Açıklanan hususun dikkate alınmaması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, kararın bozma kapsamı dışında kalan yönlerinin ise ONANMASINA, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine 8.11.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy