(743 S. K. m. 132)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Medeni Kanunun 132. maddesinde ifadesini bulan, terk hukuki sebebine dayanılarak açılan davada boşanmaya karar verilebilmesi için ihtarın samimi olması gerekmektedir. Koca, İstanbul'da bulunan eşini, Pülümür'de hazırladığı eve davet etmiştir. İhtar isteğinde çocuklardan söz edilmesi zorunluluğu yoktur. Ancak gönderilecek yol giderinin annenin ve yanında olduğu tartışmasız olan 1981 doğumlu Serhan ile 1993 doğumlu Burhan'ın Pülümür'e gidiş, eve alınmaması halinde bir gecelik ikamet ve dönüş masraflarını karşılaması gerekir. Mahkemece yapılacak iş; Belediye yahut diğer resmi kurumlardan, gönderilen on iki milyon lira yol giderlerinin yeterli olup olmadığını araştırmak ve hasıl olacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine 28.06.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy