(743 S. K. m. 372, 381)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalılara duruşma günü ve dava dilekçesi tebliğinde bir usulsüzlük bulunmamasına göre mümessil tayinine ilişkin karar bölümünün onanmasına, karar verilmesi gerekmiştir.
2- Mümessilin şahsına ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
Tereke mümessili özel kayyım niteliğindedir. Medeni Kanunun 381. maddesi uyarınca mümessil tayininde usul kayyım (mümessil) için de uygulanır. Medeni Kanunun 372. maddesi gereğince vasinin sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü itizarları (özürleri) inceleme görevi ile ilgili yasal hükümlerin mümessile yapılan itirazın incelenmesinde de gözetilmesi gerekir. Sulh mahkemesinin itirazı ret etmesi halinde itirazı inceleyecek merci Asliye mahkemesidir. Öyle ise kayyımın şahsına yönelik itiraza ilişkin dilekçenin görev yönünden reddi ile gereği yapılmak üzere dosyanın geri çevrilmesine karar vermek gerekli olmuştur.
Sonuç: Mümessil tayinine ilişkin karar bölümünün 1. bentte açıklanan sebeple ONANMASINA, Mümessilin şahsına ilişkin temyiz itirazının 2. bentte açıklanan sebeple dilekçenin görev yönünden reddi ile dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine oybirliği ile karar verildi. 04.05.2001 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy