(3402 S. K. m. 27)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyizen murafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün temyiz eden vekili geldi. Karşı taraf vekili geldi. Diğerleri tebligata rağmen gelmedi. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Mahalli Hukuk Mahkemelerinde görülmekte olan kadastro ile ilgili ve henüz kesinleşmemiş bulunan taşınmaz mala ilişkin davalar hakkında o taşınmaz mal için kadastro tutanağı düzenlendiği tarihte bu mahkemelerin görevi sona erer ve davalara ait dosyalar kadastro mahkemesine resen devrolunur (3402 sayılı Yasa md.27-1).
Dava konusu taşınmaz hakkında kadastro tutanağının düzenlendiği ileri sürülmüştür. Mahkemelerin görevi yargılamanın devamı sırasında hâkim tarafından kendiliğinden nazara alınır. O halde mahkemece yapılacak iş, mahkemece dava konusu taşınmaz hakkında davanın devamı sırasında kadastro tutanağı düzenlenip düzenlenmediğinin araştırılması, düzenlenmiş ise dosyanın kadastro mahkemesine kendiliğinden devri gerekir. Bu yön gözetilmeden eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenlerine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, duruşma için takdir olunan 97.500.000 TL. vekalet ücretinin davalılardan alınıp davacıya verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. 25.09.2001 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy