(4721 S. K. m. 274, 348)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Tarafların müşterek evliliklerinden olma ve boşanma kararı ile velayeti babaya verilen 1988 doğumlu zihinsel özürlü Bahadır'ın 17.1.1999 tarihinde baba tarafından davalı annenin evinin önüne bırakılması temin edildikten sonra çocuğa davalı annesi tarafından bakıldığı anlaşılmaktadır. Babanın bu davranışı velayet hakkının ağır ihmalini oluşturur. (TMK. md. 274, TMK. Md.348) Çocuğun menfaatlerinin korunması bakımından babada olan velayetin kaldırılması (nez'i) ile velayetin anaya verilmesi özel bakım ve özel eğitime muhtaç küçük için bu masraflarını karşılayacak iştirak nafakası takdiri gerektiğinin düşünülmemesi usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. 9.5.2002 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy