(4721 S. K. m. 175)
Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm yoksulluk nafakası ile maddi tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan hadiselerde kadının, davacıdan daha fazla kusurlu olduğu isbat edilmediği gibi boşanma sonucu davalının yoksulluğa düşeceği de anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında kadın yararına uygun bir yoksulluk nafakası verilmesi gerekir. Bu husus üzerinde durulmadan isteğin reddedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
2-Davalı cevap layihasında bilezik ve altınları sebebiyle maddi tazminat isteğinde bulunmuştur. Bu istek boşanmanın (eki)ferisi olarak kabul edilemez. Harcı verilerek usulüne uygun açılmış müstakil yahut karşılık davası yoktur. Yasaya uygun açılmış dava olmadığı halde, kesin hüküm oluşturacak şekilde ret kararı verilmesi de usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy