(4721 S. K. m. 166, 175, 220) (743 S. K. m. 134, 144)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Boşanmaya neden olan olaylarda eşini döven davacı da eşit kusurludur. Davalının boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği de belirlenmiştir. Davalı için uygun miktarda yoksulluk nafakasına hükmolunması gerekirken talebin reddi bozmayı gerektirmiştir.
3-Mahkemenin de kabul ettiği gibi, ziynet eşyaları davanın fer'i niteliğinde değildir. Harç yatırılmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına şeklinde karar verilecek yerde kesin hüküm oluşturacak şekilde davanın reddi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:1-Hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerinin 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA,
2-Hükmün 2 ve 3. bentlerde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. 20.03.2003
Full & Egal Universal Law Academy