(4721 S. K. m. 227)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün velayet, manevi tazminat, katkı payı, harç ve faiz yönünün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün duruşmalı temyiz eden Levent Koşar ile vekili Av. Abdulhalik Yücesoy geldi. Karşı taraf temyiz eden Havva Nilgün Koşar tebligata rağmen gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1-) Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre kocanın velayet ve manevi tazminata yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-) Davacı (kadın); koca adına kayıtlı iki adet taşınmaza yaptığı katkı sebebiyle tazminat isteğinde bulunmuştur. Başvurma harcı alınmıştır. Mahkemece nisbi harç ikmal edilmeden işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.
3-) Davacının (kadının) faiz isteği konusunda olumlu, olumsuz karar verilmemesi de yerinde değildir.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün iki ve üçüncü bentlerde gösterilen sebeplere BOZULMASINA, hükmün velayet ve manevi tazminata yönelik kısımlarının ise ONANMASINA, bozma sebebine göre de tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, aşağıda yazıl harcın kocaya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna, temyiz peşin harcını yatıran kadına geri verilmesine oybirliği ile karar verildi. 22.04.2003 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy