(4721 S. K. m. 174) (743 S. K. m. 143)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm yoksulluk nafakası ve maddi tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Boşanmaya neden olan olaylarda eşini yaralayan ve hakaret eden kadın da eşit kusurludur. Türk Kanunu Medenisinin 143/1. maddesi (4721 S. TMK. 174/1) koşulları oluşmadığından maddi tazminat talebinin reddi gerekir. Bu yön gözetilmeden maddi tazminata da hükmolunması bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:1- Hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerinin 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA,
2- Hükmün 2. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. 03.06.2003 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy