(4721 S. K. m. 49, 59) (2908 S. K. m. 9)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Tüzel kişilerin dava ehliyeti kanuna ve kuruluş belgelerine göre; bunun için gerekli organlara sahip olmalarıyla başlar. (TMK. m. 49)
Olayda; feshi talep edilen Dernek, kuruluş bildirimini, tüzüğünü ve diğer belgelerini 20.12.2001 tarihinde mülki amirliğe vermekle tüzel kişilik kazanmıştır. (TMK. m. 59, Der. K. md. 9/1) Ancak, ilk genel kurulu yapılmamış olduğu için organları oluşmamış ve fiil ehliyeti henüz başlamamıştır. Bu durumda, tüzel kişiliğin feshi talebiyle açılan davanın, kuruculara (kurucular kuruluna) yönetilmesi gerekirken, kuruculardan yalnızca Göksel Türk'e husumet yöneltilerek eksik hasımla görülmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, Temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy