(1086 S. K. m. 73) (2828 S. K. m. 24)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 73. maddesi, kanunun gösterdiği istisnalar haricinde hakim iki tarafı dinlemeden iddia ve müdafaalarını beyan etmeleri için kanuni şekillere uygun olarak davet edilmedikçe karar verilemeyeceğini hükme bağlamıştır. 2828 sayılı yasada işin evrak üzerinde incelenip, karara bağlanacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkemece yapılacak iş husumeti koruma kararının kaldırılması istenilen kişiye yöneltmek, göstermesi halinde delillerini toplamak, sözü edilen yasanın 24. ve müteakip maddeleri çerçevesinde değerlendirme yapmak ve hasıl olacak sonuca göre karar vermekten ibarettir. Bu husus üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 29.11.2004 pzt.
Full & Egal Universal Law Academy