(4721 S. K. m. 426) (1086 S. K. m. 73, 439)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Mahkeme-i temyiz iki tarafın iddia ve müdafaati ile mukayyet olmayıp kanunun sarih maddesine muhalif gördüğü diğer esbaptan dolayı temyiz olunan kararı nakzedebilir. (HUMK. md. 439/2)
Dava nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin olup kamu düzenini ilgilendirdiğinden Hazinenin bu sebeplerle temyiz isteminin yerindeliğine karar verilmekle işin esasına yönelik inceleme sonunda;
1- Davalı küçük Sedat 25.12.1998 doğumlu olduğundan henüz ergin olmamakla kendisinin Türk Medeni Kanununun 426/2. maddesi uyarınca bir temsil kayyımı ile temsili gerekirken küçük Sedat huzuruyla yargılamaya devam olunarak işin esasının incelenmesi,
2- Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davasında nüfus kayıtlarına tescil isteminde bulunulan kişilerin de davada yer almaları gerekmekle husumetin Selim İnan, Satu Demir ve Celal Demir'e yöneltilerek gösterdikleri takdirde delillerinin toplanması ve sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken eksik hasımla inceleme yapılmış olması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün 1. ve 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy