(4721 S. K. m. 39, 145) (1587 S. K. m. 46)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1 - Dava nüfustaki kayıtların düzeltilmesine ilişkindir. (NK. m. 46) Butlan sebepleri ile ilgisi bulunmamaktadır. (MK. m. 145) Görev kamu düzeni ile ilgilidir. Yargılamanın her aşamasında hakim tarafından kendiliğinden dikkate alması gerekmektedir. Davanın genel Asliye Hukuk Mahkemesinde bakılması zorunludur. Dilekçenin görev yönünden reddi düşünülmeden işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırıdır.
2 - Kabule göre de;
a) Husumetin Ayşe Erol ve Mahmut Esen'e yöneltip, gösterdikleri takdirde delilleri toplanıp değerlendirilmemesi de isabetsizdir.
b) Hayrettin ile Ayşe Esen'den oldukları görülen küçük Hamza, Mehriban, Bahar ve İbrahim'e kayyım tayin ettirilip, husumetin kayyıma yönetilmemesi de yerinde değildir. (MK. m. 406/2)
Sonuç: Temyiz edilen hükmün 1. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy