(4721 S. K. m. 507, 647)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir ( 4722 sayılı Yürürlük K. m. 17 ).
Miras bırakan Salih, 31.01.2003 tarihinde ölmüştür. Dava, murisin, ölüme bağlı tasarrufu ile davalılara yaptığı kazandırmanın tenkisi isteğine ilişkindir.
Tenkis davası, murisin saklı payı zedeleyen ( tasarruf nisabını aşan ) ölüme bağlı veya sağlararası kazandırmalarını yasal sınırlar içine çekmeyi amaçlayan, yenilik doğurucu davalardandır. Saklı paya el atıldığından söz edilebilmesi için, terekenin bütünüyle bilinmesi ve ölüm tarihindeki değerinin objektif ölçülerle hesaplanması zorunludur ( TMK. 507/17 )
Miras bırakanın vasiyetnamesiyle çocuklarına verdiği taşınmazlar arasındaki büyük oransızlık ve eşitsizlik vardır ( TMK. 647/2 ). Bu bakımdan davacının tenkis talebi haklıdır. Hükme esas alınan 08.10.2004 ve 19.12.2004 tarihli bilirkişi raporlarında, murisin, vasiyetname ile davalılar Yaşar, Ramazan, Musa ve Mustafa'ya bıraktığı taşınmazlardan, Denizli 1. Mahallesi'ndeki 224 ada, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 parsel sayılı taşınmazlar ile aynı yerde bulunan 1854 ada ( 1 ) parselde kayıtlı taşınmazdaki hisse, 1855 ada ( 1 ) parselde kayıtlı taşınmazdaki hisse, tereke hesabına dahil edilmediği gibi, vasiyetname dışında kalan 5799 ada ( 107 ve ( 11 ) nolu parsellerde terekeye dahil edilmemiştir. Eksik araştırma ve eksik bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Sonuç: Hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönden incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.10.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy