(7201 S. K. m. 20, 21)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava dilekçelerinde davalının adresi
. Sokak No: .. Altındağ - İzmir olarak gösterilmiştir. Bu adrese gönderilen dava dilekçesi ve duruşma gününü ihtiva eden davetiye 25.03.2004 tarihinde ... adreste oturan kaynı A. U. Onay'ın beyanından muhatabın yurtdışında ikamet ettiği, açık adresinin bilinmediği, muhtarlık kayıtlarında da muhatabın kaydına rastlanılmadığı... açıklamasıyla tebliğ edilemeden iade edilmiştir. Tebliğ belgesinde yer alan bu açıklamadan, gösterilen adreste oturanın davacının kardeşi A. U. Onay olduğu anlaşılmaktadır. 15.01.2004 tarihli yabancı mahkeme kararında da davalının Almanya'da München kentinde kararda gösterilen adreste ikamet ettiği belirtilmiştir. Davalıya yurtdışı adresinde yapılmış bir tebligat bulunmamaktadır. Aynı adreste daha sonra yapılan tebligatları ise tebligatı alan şahısların davacının yakını olmaları nedeniyle geçerli saymak mümkün değildir. Bu bakımdan davalıya dava dilekçesi ve duruşma günü usulüne uygun olarak tebliğ edilmeden, gösterdiği takdirde delilleri toplanmadan yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22.03.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy