(4721 S. K. m. 19, 411)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Vesayet işlerinde kesin yetkili mahkeme vesayet altına alınan kişinin yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir. (TMK. md. 411)
Yerleşim yeri; bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. (TMK. md. 19/1)
Toplanan delillerden; kısıtlanması talep edilen M. Y.'ın Ödemiş'te taşınmazlarının bulunduğu, emekli maaşını Ödemiş Ziraat Bankası Şubesinden aldığı ve 40 yılı aşkın bir süredir Ödemiş'te oturduğu anlaşılmaktadır. Kişinin bu kadar uzun bir süre Ödemiş'te oturması, oturduğu yerde mülk edinmesi sürekli kalma niyetini açığa çıkaran olgulardır. Bu durumda, yerleşim yerinin Ödemiş olduğu anlaşılmaktadır. İşin esasının incelenmesi gerekirken, yazılı şekilde yetkisizlik kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy