(4721 S. K. m. 166)
Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Fiili ayrılık nedenine esas alınan 1993/581 esas sayılı davaya dayalı olarak daha sonra. 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde 1999/209 esas sayılı dosya ile aynı nedene dayalı dava açılmış mahkemece bu dava tarafların fiili ayrılık döneminde bir araya gelmeleri nedeniyle 2000/489 sayılı kararla reddedilmiş bu karar davacı tarafından temyiz edilmiş, ancak mahkemece bu kararın 18.9.2002 tarihinde temyiz edilmemiş sayılmasına karar verilmiş ve böylece 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin ret kararı gerekçesiyle birlikte 07.06.2001 tarihinde kesinleşmiştir. Bu dava ise 04.09.2003 tarihinde üç yıllık fiili ayrılık süresi geçmeden açılmıştır. Türk Medeni Kanununun 166/son maddesi koşulları oluşmadığından davanın reddi gerekir Bu yön gözetilmeden davaya devamla yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenlerine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi.14.03.2005 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy