(4721 S. K. m. 174, 175, 227)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm yoksulluk nafakası ve katkı alacağına yönelik tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1- Boşanmaya neden olan olaylarda davacı kadın tamamen kusursuz olup boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği de belirlenmiştir. Türk Medeni Kanunun 175. maddesi gereğince uygun yoksulluk nafakası takdir edilmesi gerekirken bu konuda bir karar verilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
2- Davacı kadının maddi tazminat istemi Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesine dayalı bulunmamaktadır. Katılma alacağına ilişkindir. (TMK.227) Yanlış nitelendirme sonucu bu talebin reddi doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün 1. ve 2. bentte gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi.18.04.2005 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy