(1086 S. K. m. 432/4, 440)
Dava: Yukarıda tarihi, numarası, konusu ve tarafları gösterilen hükmün; Dairenin 13.09.2004 gün ve 8587 - 9813 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmişti. Sözü geçen Dairemiz kararının düzeltilmesi istenilmekle, evrak okundu, gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1- Kararın, düzeltmeye tabi olup olmadığı ya da karar düzeltme talebinin süresinde bulunup bulunmadığını inceleme görevi yerel mahkemeye ait değil, Yargıtay'a aittir. Bu halde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432/4. maddesi hükmü uygulanamaz. Bu bakımdan yerel mahkemenin karar düzeltme talebinin reddine dair 18.01.2005 tarihli ek kararına karşı davalının temyiz sebepleri yerinde görülmüş, bu kararın kaldırılmasına, karar düzeltme dilekçesinin incelenmesine karar verilmiştir.
2- Dava dilekçesinde dava konusu menkul malın değeri 680.000.000 TL. olarak gösterilmiş, karşı taraf bu değere itiraz etmemiştir.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 5219 Sayılı Kanunla değişik 440. maddesinin III numaralı bendinin 1 numaralı alt bendi gereğince miktar veya değeri 6.000.0000.000 TL den az olan davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlara karşı karar düzeltilmesi yoluna gidilemez. 5219 Sayılı Kanun 21.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Açıklanan sınır, yürürlük tarihinden sonra ileri sürülen karar düzeltme taleplerinde uygulanır. Bu bakımdan karara karşı karar düzeltme yolu kapalıdır.
Sonuç: Yukarıda 2 bentte açıklanan sebeple davalının karar düzeltme dilekçesinin REDDİNE, 05.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy