(1086 S. K. m. 74) (4721 S. K. m. 174, 182)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün kusur, maddi- manevi tazminat, kişisel ilişki, vekâlet ücreti ve tasfiye yönünün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün temyiz eden Halil Kemal Özgunsal vekili Av. Alper Pınar ve karşı taraf Dilek Özgunsal vekili Av. Arzu Çağatay geldi. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: 1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı tanık beyanlarında geçen olaylarda sonra evlilik birliğinin devam etmiş bulunmasına göre davalının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Talep olmadığı halde, hükmedilen maddi ve manevi tazminatlara faiz yürütülmesi doğru değildir. (HUMK. md. 74)
3- Taraflar aynı yerde oturmaktadır. Velayet hakkı davacı anneye bırakılan müşterek çocuk ile baba arasında kişisel ilişki düzenlenirken gece yatılı kalacak şekilde düzenleme yapılmaması da bozma nedenidir.
4- Davalının usulüne uygun şekilde açılmış bir dava veya karşı davası bulunmadığı halde tasfiyeye yönelik olarak kesin hükmün sonuçlarını doğuracak şekilde red kararı verilmesi de yanlış olmuştur.
Sonuç: Temyiz edilen kararın 2, 3 ve 4. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalının vekâlet ücreti konusundaki temyizinin incelenmesine yer olmadığına, hükmün temyize konu diğer bölümlerinin ise l. bentteki nedenlerle ONANMASINA, duruşma için takdir olunan 400 YTL. Vekâlet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 28.06.2005 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy