(4721 S. K. m. 336, 348/2, 347)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar. Ana ve babadan birinin ölümü halinde velayet sağ kalan tarafa ait olur. (MK. m. 336) Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması halinde velayet kaldırılabilir. Velayetin kaldırılması halinde çocuğa vasi atanır. (MK. m. 348/2)
Rohan ve Laser'in babaları Seyit 24.07.2000'de ölmüştür. Küçüklerin velayeti anneleri Canan'dadır. Mahkemece çocukların bedensel ve zihinsel gelişmelerinin tehlikede bulunup bulunmadığı (MK. m. 347/1) velayetin annelerinden kaldırılmasını gerektiren sebeplerin olup olmadığı araştırılıp; deliller toplanıp gerektiğinde psikolog, pedegog, sosyal çalışmacıdan birinden de görüş alınıp (4787 SK. m. 5) sonucu uyarınca karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre de diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy