(4721 S. K. m. 337, 348, 353, 404) (Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük m. 4)
Dava: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa hakim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velayeti babaya verir. (TMK. md.337) velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren bir halin varlığını öğrenen nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.(TMK. md. 404)
1992 doğumlu D.T.'nun A.T. ile K.C.'ın evlilik dışı ilişkisinden doğduğu, babası Ali tarafından 01.02.1995 tarihli noter senediyle tanınarak nüfusuna tescil edildiği, velayetin yasa gereği annesi K.C.'da bulunduğu dosya kapsamıyla sabittir. Çocuğun babası A.'nin 20.10.2008 tarihinde ölmesi nedeniyle, küçük D.'nin velayetinin, A.'nin boşandığı eski eşi L.'a kaldığı gerekçesiyle Türk Medeni Kanunu'nun 353 ve Türk Medeni Kanunu'nun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümleri'nin Uygulanmasına Dair tüzük hükümleri uyarınca çocuğun velisi olmayan L.S.(T.)'ya çocuk mallarının korunmasına yönelik ihtarda bulunulması doğru değildir. Küçük D.'nin veli olan annesi K.C.'ın nüfus bilgileri dosyadaki Tanıma Senedi ve Mernis Tanıma Formunda mevcuttur. Bu bilgilerden de yararlanarak anne K.'nin açık adresinin tespitine çalışılmalı, çocuk mallarının korunmasına yönelik alınacak önlemlerde bu şahıs muhatap alınmalı, koşulların gerektirmesi halinde çocuğun ve velisi olan annesi K.'den velayetin kaldırılıp (TMK. md. 348) küçük D.'ye vasi atanması (TMK. md. 404) için vesayet makamına ihbarda bulunulabileceği hususları üzerinde durulmalıdır. Bu yönler dikkate alınmadan hüküm oluşturulduğundan kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 08.02.2010 (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy