Kasten yaralama suçundan sanık ...'un, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 86/2 ve 86/3-a maddeleri gereğince 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına dair Bakırköy 15. Asliye Ceza Mahkemesinin 13/09/2017 tarihli ve 2016/567 esas, 2017/390 sayılı kararına karşı Adalet Bakanlığı’nın 02.01.2018 tarih ve 2017/12223 sayılı yazısıyla kanun yararına bozma isteminde bulunulduğundan bu işe ait dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11.01.2018 tarih ve 2018/2058 sayılı tebliğnamesi ile Dairemize gönderilmekle incelendi.
Mezkur ihbarnamede;
Dosya kapsamına göre; 1) Sanık ...'un, kasten yaralama suçundan 5237 sayılı Kanun'un 86/2. maddesi gereğince takdiren ve teşdiden alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenen 8 ay hapis cezasının, anılan Kanun’un 86/3-a maddesi gereğince 1/2 oranında arttırılması halinde 12 ay hapis cezası ile tecziyesine karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, yazılı şekilde 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilerek eksik ceza tayin edilmesinde,
2) Kabul ve uygulamaya göre de, sanık hakkında hükmolunan 1 ay kısa süreli hapis cezasının, sanığın dosya arasında mevcut adli sicil kaydına göre daha önceden hapis cezasına mahkum edilmediği ve buna göre 5237 sayılı Kanun’un 50/3. maddesi gereğince zorunlu olarak anılan maddenin birinci fıkrasında belirtilen seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmesine karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, yazılı şekilde karar verilmesinde, isabet görülmediğinden bahisle, 5271 sayılı CMK'nin 309.maddesi gereğince anılan kararın bozulması lüzumunun ihbar olunduğu anlaşıldı.
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Adalet Bakanlığı'nın kanun yararına bozma isteyen yazısına dayanan tebliğnamede ileri sürülen düşünce yerinde görüldüğünden; Bakırköy 15. Asliye Ceza Mahkemesinin 13/09/2017 tarihli ve 2016/567 esas, 2017/390 sayılı kararının 5271 sayılı CMK'nin 309/4.maddesinin (d) bendi gereğince 1 no’lu bozma nedeni yönünden aleyhe sonuç doğurmamak üzere kanun yararına BOZULMASINA, daha önce hapis cezasına mahkumiyeti olmayan sanığa verilen 1 ay hapis cezasının TCK'nin 50/1-d maddesi gereğince 1 ay süre ile sanığın ikamet ettiği mücavir alan sınırları içerisindeki içki servisi yapılan eğlence yerlerine gitmekten yasaklanma tedbirine çevrilmesine, infazın bu şekilde yapılmasına, diğer kısımların aynen bırakılmasına; dosyanın mahalline gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE; 07.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy