MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
HÜKÜM : Mahkumiyetlere dair
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle evrak okunarak;
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Sanık ... hakkında müşteki ...’e yönelik kasten yaralama suçundan verilen herhangi bir mahkumiyet hükmü bulunmadığı, sanık ... hakkında yalnızca müşteki ...’e yönelik kasten yaralama suçundan mahkumiyet hükmü verilmiş olup, bu hükmün sanık ... tarafından temyiz edildiği ve sanıkların temyiz taleplerinin, sanık sıfatıyla haklarında verilen mahkumiyet hükümlerine yönelik olduğunun tespiti ile yapılan incelemede;
1) Sanık ... hakkında müşteki ...’i kasten yaralama suçundan verilen mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz talebinin incelenmesinde;
Kardeş olan sanıkların iki grup halinde birbirlerine saldırdıkları, hangi tarafın önce saldırgan davranışta bulunduğunun saptanamadığının kabulü karşısında, karşılıklı kavgada ilk haksız hareketin kimden geldiğinin tespit edilememesi nedeni ile sanık hakkında 5237 sayılı TCK'nin 29. maddesi uyarınca tahrik hükümleri uygulanırken, TCK'nin 3. maddesinde belirtilen orantılılık ilkesi de nazara alınarak asgari oranda (1/4) indirim yapılması gerekirken, (1/2) oranında indirim yapılması suretiyle sanık hakkında eksik ceza tayini, aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Anayasa Mahkemesi'nin 24.11.2015 tarih ve 29542 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.10.2015 tarih ve 2014/140 Esas - 2015/85 Karar sayılı kararı ile 5237 sayılı TCK'nin 53. maddesindeki bazı hükümler iptal edilmiş ise de, bu husus infaz aşamasında dikkate alınabileceğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre sanık ...’in temyiz itirazlarının reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA,
2) Sanık ... hakkında müştekiler ... ve ...’e yönelik kasten yaralama suçlarından verilen mahkumiyet hükümlerine yönelik temyiz talebinin incelenmesinde;
a) Sanık ... hakkında müşteki ...’i kasten yaralama suçundan verilen mahkumiyet hükmünde; müşteki kardeşi Mustafa’yı 5237 sayılı TCK'nin 6/1-f maddesi uyarınca silahtan sayılan bıçak ve sandalye ile birden fazla nitelikli hal ihlal ederek (TCK 86/3-a ve TCK 86/3-e maddeleri) yaralayan sanığın TCK’nin 86/1. maddesi uyarınca temel cezası belirlenirken, TCK’nin 61. maddesi ile TCK’nin 3. maddesinde belirtilen orantılılık ilkesi gereğince alt sınırdan uzaklaşması gerektiği halde asgari hadden ceza verilmesi suretiyle sanığa eksik ceza tayini, aleyhe temyiz bulunmadığından, bozma nedeni yapılmamıştır.
b) Sanık ... hakkında müştekiler ... ve ...’i kasten yaralama suçlarından verilen mahkumiyet hükümlerinde;
Kardeş olan sanıkların iki grup halinde birbirlerine saldırdıkları, hangi tarafın önce saldırgan davranışta bulunduğunun saptanamadığının kabulü karşısında, karşılıklı kavgada ilk haksız hareketin kimden geldiğinin tespit edilememesi nedeni ile sanık hakkında 5237 sayılı TCK'nin 29. maddesi uyarınca tahrik hükümleri uygulanırken, TCK'nin 3. maddesinde belirtilen orantılılık ilkesi de nazara alınarak asgari oranda (1/4) indirim yapılması gerekirken, (1/2) oranında indirim yapılması suretiyle sanık hakkında eksik cezalar tayini, aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Anayasa Mahkemesinin 24.11.2015 tarih ve 29542 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.10.2015 tarih ve 2014/140 Esas - 2015/85 Karar sayılı kararı ile 5237 sayılı TCK'nin 53. maddesindeki bazı hükümler iptal edilmiş ise de, bu husus infaz aşamasında dikkate alınabileceğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre sanık ... müdafiinin temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin istem gibi ONANMASINA, 18.06.2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy