MAHKEMESİ:Ceza Dairesi
SAYISI : 2020/1574 E., 2021/1598 K.
İLK DERECE MAHKEMESİ: Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi
SAYISI : 2019/201 E., 2020/97 K.
SUÇ : Silahlı terör örgütüne üye olma
HÜKÜM : TCK’nın 314/2, 3713 sayılı Kanun’un 5/1, TCK’nın 62, 53, 58/9 ve 63. maddeleri uyarınca mahkumiyetine ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddi
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama
Bölge adliye mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle;
Temyiz edenin sıfatı, başvurunun süresi, kararın niteliği ve temyiz sebeplerine göre dosya incelendi, gereği düşünüldü;
Temyiz talebinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi;
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
TCK'nın 61. maddesinde düzenlenen cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesine ilişkin ölçütlerle, 3/1. maddesinde düzenlenen orantılılık ilkesi çerçevesinde; suçun işleniş biçimi, işlenmesinde kullanılan araçlar, işlendiği zaman ve yer, konusunun önem ve değeri, meydana getirdiği zarar ve tehlikenin ağırlığı ile sanıkların kasta dayalı kusurunun ağırlığı, güttüğü amaç ve saikleri de göz önünde bulundurularak hukuka, vicdana, dosya kapsamına uygun olarak makul bir cezaya hükmedilmesi gerekirken silahlı terör örgütüne üye olma suçunun unsurları teşdit sebebi kabul edilmek suretiyle 5237 sayılı TCK'nın 61/3. maddesine muhalefet edilerek yazılı gerekçe ile fazla ceza tayini,
Hukuka aykırı, sanık müdafiinin temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan belirtilen sebepten dolayı hükmün 5271 sayılı CMK’nın 302/2. maddesi uyarınca tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, dava dosyasının, 5271 sayılı CMK’nın 304. maddesi uyarınca Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 10.03.2026 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY
Hakkında FETÖ/PDY yapılanması içinde bayan öğretmenlerden sorumlu abla görevinde olduğu, serrehberlik yaptığı, sözde örgüt liderinin videolarının izletildiği, kitaplarının okutulduğu sohbetlere başkanlık ettiği, farklı şehirler de dahil örgüte ait okullarda çalışan erkeklerden uygun adaylar bularak bayan öğretmenlerle katalog evliliği yaptırmaya çalıştığı, bunun için baskı kurduğu, okulda görevli öğretmenlerden himmet, burs, kurban adı altında para istediği, yönündeki istikrarlı tanık beyanları gözetildiğinde sanık hakkında ilk derece mahkemesince verilen hükümde isabetsizlik bulunmadığı düşünce ve kanaati ile sayın çoğunluğun suçun unsurlarının teşdit sebebi yapılmasından dolayı fazla cezaya mahkum edilmesi gerekçesiyle bozma yönündeki kararına iştirak etmiyorum.