(6570 S. K. m. 1)
Dava: Dava dilekçesinde kira parasının 1.9.1997 gününden başlayarak aylık 390.000.000 lira olarak tesbiti istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü ile aylık kira parasının 384.000.000 lira olarak tesbiti cihetine gidilmiş, hüküm taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, dava dilekçesinde, 1.9.1997 tarihinden itibaren aylık kiranın 390.000.000 lira (net) olarak tesbit edilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava konusu yerde keşif yapılmış ve tek kişilik bilirkişi raporuna göre mecurun boş olarak aylık 480.000.000 lira kira getirebileceği belirtilmiştir.
Mahkemece, bilirkişi raporunda boş olarak belirtilen miktardan % 20 indirilerek aylık 384.000.000 lira kira parasının tespitine karar verilmiştir.
Hükmü her iki taraf vekilleri temyiz etmektedirler.
Dosya kapsamından bir önceki döneme ait kira parasının 279.000.000 lira ödendiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, sonraki döneme ait (yani dava konusu döneme ait) kira parasının, önceki dönem kira parasına % 65 oranında T.E.F. Endeksinin yansıtılması suretiyle bulunacak miktardan az olmaması gerekir.
Ayrıca davalının (kiracının) aynı döneme ait açtığı ve mahkemece reddine karar verilen kira tenkis dava dosyasında bulunan bilirkişi raporuna göre 1.09.1997 dönemine ait kira parasının, boş olarak aylık 160.000.000 lira olacağı belirtilmiştir.
Aynı döneme ait, aynı mecurla ilgili olarak açılan 2 dava dosyasında bulunan bilirkişi raporlarının birbirleri ile çeliştiği anlaşılmaktadır.
O halde mahkemece yapılacak iş; her iki bilirkişi raporu da dikkate alınarak, dava konusu yerde 3 kişilik bilirkişi kurulu ile yeniden inceleme yapmak ve alınacak bilirkişi raporuna göre karar vermek olmalıdır.
Eksik inceleme sonucu verilen karar doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 06.04.1999 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy