(818 S. K. m. 83)
Dava: Dava dilekçesinde kira parasının 15.10.1997 gününden başlayarak aylık 14.640 Dolar olarak tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın 14.602.64 Dolar olarak tespiti cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davalı, 15.10.1994 başlangıç tarihli, 3 yıl süreli kira sözleşmesine göre dava konusu yerde kiracıdır. Kira sözleşmesindeki kira parası aylık 5856 Dolar olup, özel koşulda kira parasının 3 yıl içinde her yıl %10 artacağı yazılıdır.
Davada 15.10.197 tarihinde başlayan dönem kira parasının tespiti istenilmiştir.
Mahkemece hak ve nesafet ilkesine göre Türk Lirasının karşılığı 14.602.64 Dolar olarak kira parası tespit edilmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak, kira sözleşmesinde kira parası yabancı para olarak kararlaştırılmış ise de Taraflar kira parası üzerinde anlaşamayıp mahkemeye müracaat ettiklerine göre kira parası Türk Lirası olarak tespit edilecektir. Kira parasının Dolar olarak tespiti doğru değildir.
Dava konusu yere, bulunduğu yerin özelliklerine göre aylık 2.800.000.000 lira kira parası hak ve nesafete uygundur.
Sonuç: Bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden 1 nolu hüküm fıkrasındaki 14.602.64 ABD Doları sözleri silinerek yerine 2.800.000.000 Lira rakamı yazılarak hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA 01.07.1999 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy