(6570 S. K. m. 7, 11) (818 S. K. m. 19, 20)
Dava: Dava dilekçesinde kira parasının 18.2.2000 gününden başlayarak yıllık 2.500.000.000 lira olarak tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı dilekçesinde 18.2.2000 tarihinde başlayan dönem kira parasının yıllık 2.500.000.000 lira olarak tespitini istemiş, dava sırasında da kira bedelinin değişen yeni koşullara uyarlanmasını talep etmiştir.
Mahkemece kiranın yeni koşullara uyarlanmasının şartları oluşmadığından davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinin 18.2.1995 başlangıç tarihli ve 3 yıl süreli olduğu, yıldan yıla yenilenerek süregeldiği anlaşılmaktadır.
Mahkemece davacının istemi kira parasının değişen koşullara uyarlanması olarak değerlendirilmiştir. Oysa davacı, kiralanan ve çevresinde olağanüstü bir değişiklik ve gelişme olduğuna dair bir iddiada bulunmamıştır. Taraflar arasında düzenlenen sözleşmenin yıldan yıla yenilenerek süregeldiği ve yeni döneme ilişkin kira parasının anlaşma ile belirlenemediği dikkate alındığında, davacı isteminin kira bedelinin tespiti olduğunun kabulü gerekir.
Kaldı ki; 18.2.2000 tarihinde yürürlüğe giren 4531 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkındaki Kanunun 1. maddesi ile sözleşmelerde kararlaştırılan kira paraları 2000 yılında yıllık %25... oranında arttırılabilir,... kira tespit davalarında da yukarıdaki sınırlamalara uyulur hükmü getirilmiştir.
Mahkemece bu durumda önceki dönem kira parası %25 oranında arttırılarak (varsa davacı ödemesi de dikkate alınarak) yeni dönem kira parasının tespiti gerekirken, itibar edilmeyen gerekçelerle davanın reddi yoluna gidilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine 19.03.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy