MAHKEMESİ:SULH HUKUK MAHKEMESİ
Dava dilekçesinde kira parasının 15.03.2011 gününden başlayarak aylık 1.625,00 TL olarak tesbiti istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Davada,15.03.2011 tarihinde başlayan döneme ilişkin aylık kira parasının 1.625 TL olarak tespiti istenilmiştir.Mahkemece, kira parasının sözleşmedeki artış şartına göre artacağının kararlaştırılması karşısında davacının bir alacağı varsa bunu alacak davasıyla talep edebileceği bu nedenle kira tespiti davası açmada hukuki yararı olmadığından davanın reddi yönünde hüküm tesis edilmiş; hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.Somut olayda, taraflar arasındaki kira sözleşmesi 15.03.2008 başlangıç tarihli ve 1 yıllıktır. Kira sözleşmesinin özel şartlarının 10. maddesinde kira sözleşmesinin yenilendiği her yıl için, kira bedelinin %20 oranında artacağı, yıllık enflasyon artışının %20'nin üzerinde olması halinde enflasyon artış oranının uygulanacağı yazılıdır. Davacı vekili celse sırasında alınan beyanında kira parasının endeks oranında artırılarak kira parasının tespit edilmesini telep etmiştir.Taraflar arasında kira parasının miktarına ilişkin olarak bir uyuşmazlık bulunup mahkemeye müracaat edildiğine ve kira parasının dava yoluyla tespiti istenildiğine göre davacının dava açmada hukuki yararı bulunmaktadır.
O halde; mahkemece, endeks uygulanmak suretiyle bulunacak miktar hüküm altına alınmak suretiyle bir tespit kararı verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı gerekçe ile red kararı verilmesi doğru görülmemiştir.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 04.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy