MAHKEMESİ:SULH HUKUK MAHKEMESİ
Dava dilekçesinde 2.937,00 TL'nin istirdatı faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin 19.08.2005- 29.08.2005 tarihleri arasında... Türk Cumhuriyeti'nde tatil yapmak için davalı şirkete başvurduğunu, davalı tarafından talep edilen hizmet bedeli ödediğini ancak hizmeti alamadığını, tatile gidemediğini, davalı şirketin sözleşmeyi iptal ettiğini, ödemesini de iade etmediğini belirterek ödenen bedelin iadesini talep etmiştir.Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacı tüketicinin tur tarihinden bir gün önce turu iptal ettiğini, davacının sözleşmeden dönmesinde ve tura katılmaktan vazgeçmesinde müvekkilinin kusurunun bulunmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.Mahkemece, paket tur sözleşmesinin yazılı olarak yapılması ve sözleşme nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğu, davalının sözleşme suretini davacıya vermemesi nedeniyle davacıdan hangi koşullarla karşılaşacağını bilmeden tura katılmasının beklenemeyeceği gerekçesi ile davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava; tüketici ile turizm acentası arasında imzalanmış bulunan paket tur sözleşmesi gereğince yapılan ödeminin, hizmetin ifa edilmemesi nedeniyle iadesi istemine ilişkin istirdat davasıdır.Taraflar arasındaki uyuşmazlık mahkemeninde kabulünde olduğu üzere 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı yasanın 6/c maddesi uyarınca paket tur kapsamında kalmaktadır. 4077 sayılı yasanın 23. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa Tüketici Mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir.Her ne kadar dava Tüketici Mahkemesine açılmış ve Tüketici Mahkemesince görevsizlik kararı verilmesi üzerine kararın kesinleşmesini müteakip dava dosyası Sulh Hukuk Mahkemesine gelmiş ise de, Tüketici Mahkemesinin verdiği karar Yargıtay incelemesinden geçmemiştir.
Mahkemelerin görevi kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her aşamasında re’sen dikkate alınması gerekir. Bu nedenle Tüketici Mahkemesinin görevli olduğu gözetilmeden anılan kanun hükmüne aykırı şekilde genel mahkeme tarafından hüküm verilmesi usul ve yasaya aykırı görülmüş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 08.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy