MAHKEMESİ:SULH HUKUK MAHKEMESİ
Dava dilekçesinde 3.000 TL ecrimisilin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalılar ... ile ... tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Dava, ecrimisil istemine ilişkindir.Davacılar, murislerden kalan taşınmazların davalılar tarafından kullanıldığını belirterek beş yıllık ecrimisil bedeli olan 3.000,00 TL'nin tahsili isteminde bulunmuşlardır.Mahkemece, alınan bilirkişi raporuna göre 2009 yılından geriye doğru beş yıllık davalıların kullanmış olduğu 2083 ve 2579 parsellerdeki ecrimisil bedeli olan 2.463,88 TL belirlenerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.Karar, davalılardan ... ve ... tarafından temyiz edilmiştir.
1)Davalı ...'in temyiz itirazları yönünden; davalı ...'e mahkeme hükmü 28.11.2011 tarihinde tebliğ edilmiş olup Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 437. maddesinde öngörülen sekiz günlük temyiz süresi geçirildikten sonra, 12.12.2011 tarihinde temyiz edilmiş ve temyiz dilekçesinde de davalı ...'in temyiz dilekçesine cevaben temyiz hakkının kullanıldığını açıklamamıştır. HUMK'un 433. maddesi hükmünden anlaşılacağı üzere, cevap dilekçesi ile ilgili temyiz hakkının davacı yanın temyizi üzerine kullanılabileceğinden ve mahkeme hükmü de sadece davalı ... tarafından temyiz edilmiş bulunduğundan davalı ...'in temyiz isteminin süre yönünden reddine ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalı ...'e iadesine,
2)Davalı ...'in temyiz itirazlarına gelince;taşınmazlar tarafların murisleri olan ... ile ...'dan intikal etmiştir. Taşınmazların tamamı davacılara ait değildir. Bu nedenle ecrimisil bedelinin davacıların miras hisselerine göre hükmedilmesi gerekirken tamamının hüküm altına alınması bozmayı gerektirmiştir.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 07/03/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.