(743 S. K. m. 656, 661)
Dava: Dava dilekçesinde 110.834.562 TL. tazminatın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü ve kısmen reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içerisinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki tüm kağıtlar okunarak gereği düşünüldü.
Davacı Türktelekom A.Ş. (Darüşşafaka Cemiyetine) ilişkin taşınmaz malda çıkan yangın sebebiyle ankesörlü telefonun zarar gördüğünü ileri sürerek 110.834.562 TL. tazminatın tahsilini işlemiş, mahkemece ilamda yazılı sebeplerden dolayı 110.834.562 liranın 28.10.1994 gününden itibaren işleyecek reeskont faizi ile birlikte davalıdan (kiracı Mahmut) tahsiline, sair davalı (malik Darüşşafaka) hakkındaki davanın ise reddine karar verilmiş, hüküm süresinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davada, mahkeme davalı mal sahibinin olayda kusuru bulunmadığını kabul ederek onun hakkındaki isteğin reddine karar vermiştir.
Medeni Yasa'nın 656. ve 661. maddelerinde taşınmaz mal sahibinin komşulara vereceği zararlardan dolayı kusuru olmaksızın sorumluluğu (objektif sorumluluk) kabul edilmiştir. Davacı kurum telefon ankesörünü bir irtifak hakkına dayanarak davalı taşınmazına bıraktığına göre, yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre taraflar arasında bir komşuluk ilişkisi mevcuttur.
Diğer taraftan yangın, binanın tamamlayıcı unsuru olan elektrik tesisatının bakımsız ve tekniğe uygun olarak düzenlenmemiş ve gerekli önlemlerin alınmamış olmasından kaynaklanmıştır. Bunların zamanında bakım ve değiştirilmesi de malikin yükümlülüğündedir.
O durumda mahkemenin davalı mal sahibi Darüşşafaka Cemiyeti'nin sorumluluğunun belirlenmesinde MK. nun 656 ve 661. maddelerinin getirdiği kusursuz sorumluluk ilkesini gözetmeden hüküm kurması usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç: Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı biçimde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istem halinde temyiz edene iadesine 13.09.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy