(2886 S. K. m. 75)
Dava: Dava dilekçesinde 160.000.000 lira ecrimisilin, yasal faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Karar: Davacı hazine vekili dilekçesinde; davalının hazineye ait göl yatağına pancar ekmek suretiyle tecavüzde bulunduğunu beyan ederek, 160.000.000 lira ecrimisilin, yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, davalının taşınmazı haksız olarak işgal ettiği ve davacı hazinenin bu taşınmazdan faydalanmasına mani olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75. maddesi uyarınca devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların, gerçek ve tüzel kişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden ecrimisil istenir. Ecrimisil, fuzuli şagil tarafından rızaen ödenmez ise, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Anılan madde hükmü, hazinenin talep edeceği ecrimisilin idari yollardan tahakkuk ve tahsilini öngörmektedir. Hazinenin ecrimisil isteyebilmesi için 2886 sayılı Kanunun yürürlüğünden önce olduğu gibi mahkemeye başvurup bir karar alması gerekmez. Bir idari işlem ile, ecrimisilin tahakkuk ettirilmesi yeterlidir.
Mahkemece, Devlet İhale Kanununun 75. maddesi hükmü gereğince hazinenin dava açmakta hukuki yararı bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken, davanın kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 22.11.2001 gününden oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy