(743 S. K. m. 908)
Dava: Dava dilekçesinde 3.877.000.000 lira ecrimisilin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı idare, tapulu taşınmazını işgal eden davalıdan 1.1.1999-8.09.2000 tarihleri arasındaki dönem için 3.877.000.000 lira ecrimisilin yasal faizi ile birlikte tahsilini istemiştir.
Mahkemece, bilirkişi incelemesine göre dava kısmen kabul edilerek 3.299.166.667 liranın tahsiline karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Hükme dayanak yapılan bilirkişi raporu incelendiğinde; 1999 yılı için aylık 148.000.000 lira, 2000 yılı için aylık 185.000.000 lira ecrimisil bedeli belirlendiği görülmüştür. Oysa önceki dönem için açılan davada; 1998 yılı için aylık ecrimisil bedeli 100.00.000 lira olarak belirlenmiştir. Bu duruma göre, bilirkişice 1.1.1999 ve devam eden yılda Toptan Eşya Fiyat Endeksinin altında artış ile hesaplama yapıldığı anlaşılmaktadır.
Ecrimisil, kötü niyetli şagilin ödemekle sorumlu bulunduğu tazminat olup, en azı kira geliri, en çoğu ise tam gelir yoksunluğudur.
Kira geliri üzerinden ecrimisil belirlenmesinde önceki dönemin ecrimisil miktarına Toptan Eşya Fiyat Endeksinin tamamı yansıtılmak suretiyle bulunacak miktardan az olmamak üzere hesaplanan ecrimisilin istemde gözetilerek karar altına alınması gerekir.
O halde belirtilen şekilde inceleme yapılarak varılacak sonuca göre karar verilmelidir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 08.04.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy