(4721 S. K. m. 693)
Dava: Dava dilekçesinde 3.162.861.215 lira ecrimisilin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davada, 5 yıllık 3.162.861.215 lira ecrimisilin tahsili talep edilmektedir.
Mahkemece, davada intifadan men koşulunun bulunmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bir taşınmazın paydaşları arasında intifadan men koşulunun gerçekleşmesi için, talepte bulunan paydaşın taşınmazdan yararlanma isteğini karşı tarafa iletmiş olmasına rağmen, karşı tarafın taşınmazdaki payını aşan oranda taşınmaz üzerinde tasarrufa devam etmesi yeterli olup, fiilen men edilme eyleminin varlığının sübutu gerekmez.
İntifadan men koşulunun gerçekleştiği iddiası ise, yemin dahil hem türlü delille ispatlanabilir. Bu koşul dava şartı niteliğinde olduğundan gerçekleşip gerçekleşmediğinin mahkemece re'sen araştırılarak saptanması gerekir.
Duruşmada dinlenen davacı tanıklarının ifadelerine göre; davacı tarafın payını istediği zaman davalılar tarafından tehdit edildiklerini duyduklarını beyan etmişlerdir.
Ayrıca dava konusu taşınmazlarla ilgili olarak 1999 yılında açılmış bulunan izale-i şuyu davasında dava dilekçesinin tebliğ tarihinden itibaren intifadan men edildiği kabul edilmelidir.
Bu durumda, davacı tanıklarının beyanları dikkate alınarak, davada intifadan men koşulunun gerçekleştiği anlaşılmasına rağmen, mahkemece mahallinde keşif yapılmak suretiyle alınacak bilirkişi raporuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 05.02.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy