(6098 S. K. m. 299)
Dava: Dava dilekçesinde kira parasının 1.9.2002 gününden başlayarak aylık 350.000.000 lira olarak tesbiti istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabul, kısmen reddi cihetine gidilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Davada, 1.9.2002 tarihinden itibaren aylık kiranın 350.000.000 lira olarak tespiti istenilmiş, mahkemece aylık kiranın 325.000.000 lira olarak tespitine karar verilmiştir.
Sonuç: Ancak, mahkemece kiralananın boş olarak kiralanması halinde getirebileceği kira parasından indirim yapılarak hak ve nesafet kurallarına uygun bir kira parası takdir edilmesi gerekirken, boş olarak getireceği miktara hükmedilmesi doğru değilse de, bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm fıkrasının (1) nolu paragrafında yer alan ...325.000.000 lira olarak tespitine... sözlerinin çıkartılarak, yerine ...300.000.000 lira olarak tespitine..... sözlerinin eklenerek hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle onanmasına, 39.150.000 lira fazla alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 01.05.2003 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy