(2762 S. K. m. 27)
Dava: Dava dilekçesinde 10.000,00 YTL taviz bedelinin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, dava dışı Maliye Hazine'si adına kayıtlı bulunan taşınmazın davacıya satışı sırasında, tapu kaydındaki vakıf şerhinin kaldırılması için ödediği taviz bedelinin Sultan Beyazıt Han Vakfı'nın gayrisahih vakıflardan olmasından ötürü iadesini talep etmiş, mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu taşınmaz, dava dışı Maliye Hazinesine ait iken ihale ile davacıya satıldığı ve taviz bedelinin davacı tarafından Maliye Hazinesi adına Mehmet Koç'a vekaleten İlker Onay tarafından ödendiği anlaşılmaktadır.
Davalı Vakıflar Bölge Müdürlüğü de, mahkemeye gönderdiği yazıda, satışa konu edilen taşınmazların tahmini satış bedeli belirlenirken taviz bedeli ve KDV gibi unsurların da dikkate alındığını, bu nedenle iade talebi hakkının ancak gayrimenkulün mutasarrıfı olan Maliye Hazine'sine ait olduğunu bildirmiştir.
O nedenle, davanın tapu maliki Maliye Hazinesi'ne ihbar edilerek, ihale evrakları getirtilmek suretiyle taviz bedelinin kıymet takdirinde nazara alınıp alınmadığı ve malik adına yatıran davacının husumet ehliyeti bulunup bulunmadığı incelenmeden davanın kabulü doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 24.11.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy